Більше ніколи не копаю картоплю до її дозрівання
І абсолютно марно. Є певний момент, який моя бабуся називала “знаковим” днем. Саме в цей час і потрібно викопувати картоплю. Такі коренеплоди будуть більшими і зберігаються вони відмінно.
Я поневірявся багато років. То картоплі мало, то дрібниця накопаем, то велика, але не зберігається зовсім. І в кінці кінців я стала робити так, як і моя бабуся.
Хоча, безумовно, нам, які працюють і живуть у ритмі постійного забігу, набагато зручніше все приурочити до вихідного дня або моменту, коли вся сім’я в зборі і помічників достатньо.
Втім, при бажанні можна враховувати цю схему і також підбирати вихідні дні і збирати всю сім’ю разом для збирання врожаю “другого хліба”.
Я більше ніколи не копаю картоплю раніше часу, завжди чекаю свого “знакового” дні і в результаті цього отримую масу переваг.
- По-перше, картопля відмінно визріває. У неї утворюється щільна шкірка, яка запобігає проникненню інфекції під час прибирання. І в подальшому такий картопля зберігається чудово, не гниє, не дрябнет, довго не проростає навіть в умовах підвалу.
- По-друге, відбувається максимальне наростання маси всіх бульб. Якщо коренеплоди викопати раніше часу, то в гнізді обов’язково буде багато дрібниці. А при дотриманні строків збирання більшість бульб набувають розмір і масу, притаманну того сорту, який ви вирощуєте.
Визначити термін, в який потрібно прибирати картоплю з поля, одночасно складно і просто. Потрібно відштовхуватися від того, до якої групи відноситься сорт, посаджений у вас. Якщо це ранні сорти, вони досягають зрілості через 60 – 80 днів після появи сходів. Тобто приблизно через 90 днів настає момент потенційно придатний для прибирання. Але не поспішайте.
Середні сорти зазвичай починають викопувати через 100 – 110 днів, пізні – через 120 – 130 днів з моменту появи масових сходів. Але знову ж – не поспішайте.
Після того, як відведений для дозрівання термін вийшов, потрібно уважно стежити за станом кущів. При досягненні технічної стиглості коренеплодів починається процес старіння надземної частини. Кущ спочатку “розвалюється” в різні боки. Потім листочки на ньому починають набувати жовтого відтінку. Не плутайте цю стадію з фітофторою і альтернаріозом – при даних захворюваннях листя не жовтіють, а відразу ж набувають брудний коричневий або бурий відтінок. Вони скукоживаются і моментально перетворюються в потерть.
Бадилля картоплі при появі ознак захворювань необхідно видалити – скосити або зрізати і прибрати з поля. Сам картопля залишити в грунті для повного дозрівання.
З моменту, коли ви побачили пожовтіння листя на кущах, відміряйте рівно 14 днів.
Саме протягом такого строку бульбоплоди доходять до своєї ботанічної зрілості. Такий картопля, відібраний вами на насіння, на наступний сезон дасть більше врожаю мінімум на 25%, ніж зібраний у стані технічної стиглості.
Ваш “знаковий“ день збирання картоплі – це момент пожовтіння листя на кущах ПЛЮС 14 днів. Після цього дня ви можете прибирати картоплю в будь-який зручний для вас час.