Оплошка чоловіка допомогла позбутися від гнилі на кабачках. З тих пір «помиляємося» регулярно
А адже за цих копійчаних кабачків ми посварилися тоді не на життя, а на смерть! Всі гріхи один одному пригадали.
На зорі нашої сімейної та садівничої діяльності попросила я свого дорогоцінного набрати кабачків для ікри. Кабачки якраз входили в силу і кожен кущ, як їжачок наїжився молодими зеленцями. Захопленню моєму не було меж.
Адже для початківця городника і кабачок в радість. Це потім починаєш перебирати, типу «набридли огірки, а не виростити мені авокадо? »
Радість початківця городника.
Але раділа я рано. Хто хоч раз мав справу з кабачками, знає, які у них колючі листя, садна при спробі відібрати потомство залишають на раз! І ось чоловік, замість того, щоб лавірувати між колючими живцями в пошуках зеленцов, нічтоже сумняшеся, просто зрізав з куща верхні листки, полегшуючи собі доступ у середину куща.
Гнів моєму не було меж. Адже це. . . це. . . це дикунство якесь! Це все одно, що зрізати у вишні верхівку, щоб зібрати ягоди!
Посварилися ми знатно. Потім, правда, помирилися.
А потім почалися проблеми з кабачками. Пройшли дощі, і зеленці на кущах почали підгнивати з квіточки. Однак, не на всіх кущах. На п’яти гнилі, а на шостому, тому самому, який чоловік обчекрижил, полегшивши собі роботу, кабачочки всі були огірком!
Загалом, з мужнина топиария ми годувалися, на інших кущах зеленці, загнивали, не розвинувшись.
Виявилося, прав був чоловік, освітливши, хоча й з іншої причини середину куща. А я, боячись, що, втративши листя, кабачок перестане плодоносити, захворіє, помилялася!
Початківець садівник – він такий, всього боїться. Для нього крок вліво-крок вправо від городньої науки карається розстрілом острахом помилки. Це потім вже починаєш шаблею направо-наліво махати і все по коліно. А перші роки в город – в обнімку з книжечкою і кожен крок по інструкції.
Зрізання частини листя у кабачка для профілактики загнивання плодів – міра хороша. Правда тут садівника підстерігає інша небезпека – загнивання черешків листя від попадання в середину обрізків вологи.
Навіть зростаючий майже вертикально лист можна зрізати правильно. На зображенні показано напрямок зрізу.
Але тут ми вже інший вихід знайшли. І підказав його знову чоловік. Рішення він знайшов просте і геніальне: зрізати листя не впоперек зростання, а навскіс, зрізом до землі. Так волога від дощу в «стакан», утворений черешком не затікає. Лист підсихає потихеньку собі, не завдаючи шкоди рослині.
Зрізати листя краще вранці, після того, як роса підсохне.
У загниванні зеленцов винна не тільки затінення куща. Є й інші причини. Це:
- перегодовування азотом;
- дисбаланс мінерального живлення.
Перегодовування азотом розпізнати нескладно. Объевшиеся кущі яскраво-зелені, листя потужні і їх багато. Зеленцов трохи, і все загнивають. Позбутися від нього просто: перестати підгодовувати кабачки сброженной травою і вносити азотні добрива.
Мінеральний дисбаланс розпізнати складніше: кущ ніби нормальний, а з плодами – проблема. Але якщо кабачки гниють на корені, значить, їм не вистачає кальцію. Як томатам при верхівкової гнилі. Лінивий кальцій просто не добирається до верхівки плода.
Один і той же кущ. Зверніть увагу, як висветлилась середина куща після видалення зайвих листя!
В цьому випадку потрібно внести під проблемне рослина кальцієву селітру.
Я поливала під корінь, додавши в лійку столову ложку селітри на лійку (у мене 8 літрів) води.
Нормальним, не перекормленним азотом кущах кальцієва селітра не зашкодить. Але її не можна вносити під жируючі кущі.
А ще потрібно обмежити поливи, не створювати під кущами вогкість. Можна замульчувати грунт під кабачками і обприскувати кущі фитоспорином раз на тиждень для профілактики. Ці заходи можна виконувати і на здорових кущах, не чекаючи загнивання зав’язей.
Але видаляти листя з середини куща, даючи доступ сонячного світла, потрібно обов’язково.